PSI-waarde (Ψ) Beoordeling van de glasrandzone De nieuwe Ψ-waarde (PSI) houdt rekening met de verhoogde warmtedoorgang door de glasrandverbinding van het isolatieglas en het sponningbereik van het raamkozijn. De Ψ-waarden zijn daarbij afhankelijk van de keuze van het materiaal voor de afstandhouders, de diepte van de sponning, de profielgeometrie en het toegepaste kozijnmateriaal.
Terug naar boven
Passiefhuis Het bijzondere aan het passiefhuis is dat het warmteverbruik door een kwalitatief hoogwaardige gebouwconstructie en de huistechniek zo ver is teruggebracht dat naast een hoogefficiënte warmteterugwinning dankzij een comfortabel ventilatiesysteem ‘de kosteloze’ energiebijdragen van binnenstralende zonne-energie eigenwarmte van de personen in het huis en warmteafgifte van apparaten voldoende zijn om het gebouw aangenaam warm te houden. De kleine rest van de verwarmingsbehoefte kan worden afgedekt via een geringe naverwarming van de toevoerlucht of door middel van opgeslagen zonnewarmte. De volgende, wezenlijke kenmerken zijn voldoende om de standaard van een passiefhuis te bereiken: passiefhuizen zijn ‘supergeïsoleerd’ met een extreem lage warmtedoorgangscoëfficiënt voor alle buitendelen (dak, wand, kelderplafond resp. bodemplaat). Drievoudige beglazingen met twee lagen zorgen voor passieve winst door zonnewarmte die zelfs in de wintermaanden hoger ligt dan het warmteverlies. Een comfortventilatie met warmteterugwinning haalt 80 % van de warmte uit de verbruikte lucht terug en zorgt tegelijkertijd voor verse lucht in het hele huis. Vergeleken met bestaande huizen die per jaar niet zelden tot 400 kWh verwarmingswarmte per vierkante meter woonoppervlak nodig hebben of ook moderne laagenergiehuizen met een behoefte van minder dan 70 kWh/(m2a) bedraagt de aanvullende verwarmingsbehoefte voor een passiefhuis maximaal 15 kWh/m2a). Door de op deze wijze mogelijk besparing van de kosten voor inbouw van een gebruikelijk verwarmingssysteem kunnen de voor de bouw van een passiefhuis hogere kosten voor de bijzondere warmte-isolatie, het ventilatiesysteem en het gebruik van de zonne-energie deels weer worden gecompenseerd. Bovendien rendeert de in het begin hogere investering in de loop der jaren door de bespaarde verwarmingskosten. Daarnaast wordt de milieubelasting verminderd. Het passiefhuis is een consequente verderontwikkeling van het laagenergiehuis en biedt de mogelijkheid om gunstig, milieuvriendelijk en aangenaam te wonen.
Terug naar boven
Polyisobutyleen (butyl) Duurzaam elastisch afdichtmateriaal, waarvan de afstandhouder van isolatieglas wordt voorzien, zodat geen waterdamp kan binnendringen.
Terug naar boven
Polysulfide (thiokol) Duurzaam elastisch afdichtmateriaal waarmee de holle ruimte boven de afstandhouder in isolatieglas wordt afgesloten.
Terug naar boven
Polyvinylbutyral (PVB) Taai-elastische en uiterst scheurvaste folie die twee of meerdere glasplaten tot een gelaagd veiligheidsglas verbindt.
Terug naar boven